Wednesday, May 27, 2015

DIY Birthday Card

Tahun niey buat kali pertamanyea ak ade masa dan sangat rajin nak buat card bagai. maklum lah kt opis tade kje. boleh lah mengasah bakat yang terpendam neiy, cehhh.

Esk bufday Ekmal, dan buat julung kalinyea we ols akan celebrate as cuben n wife. Dah besar dah laki ak, 25 tahun dah rupenyeaa. kertas2 sume beli kt mydin, senang, murah pulak tu.
cardboard paper. yang nie boleh buat cover depan dan belakang. tebuk tepi dah buatkan lubang. huruf2 instant neiy boleh beli kt mydin. murah jea rm 11.90. 
Lepas dah siap cover depan & belakang. Potong kertas warna 1/2 a4. untuk kertas dalam 3/4 kertas a4 direnyok/dikomotkan mcm gambar bawah. then letak lah gambar dengan segala sweet caption utk birthday.










nie lah hasilnyea. harap2 ekmal suke lah card yang tak seberapanyea niey. Happy birthday in advance sayang. 

video





Wednesday, May 20, 2015

Jangan Baik Sangat

Lepas je lapor diri 15hb Dec tahun lepas, hidup gue dikelilingi oleh polis + 2 org jea pegawai awam. campur aku 3 orang. Yang lagi best 2 orang kerani tu lelaki. Sadis sangat. Bayangkan lah, dlu kje kpj kwan ramai, geng ramai. geng makan, geng pegi chowkit, geng g makan ikan bakar. Spesis orang mcm aku niey mmg kne berkawan.

ada sorang kerani neiy, lelaki. aku anggap dah mcm abang. Macam2 benda yang aku tak sure, aku refer die. Minggu lepas die baru dapat pengesahan jawatan, sejak tu kopoyoan makin terselah. maklum lah dah sah jawatan boleh mohon utk naik gred. Yang paling obvious nak pinjam stepler, terus bukak laci aku, What! ak pandang sinis jea, Tau aku baru, ak jenis tak kisah. Tapi please respect lah org lain pnyea privacy, hak. Surat yang aku buat pon semua die nak condem, ini tak betul, itu tak betul. Cara die tegur tu yang buat aku mcm ......

Ble difikirkan balik, salah aku jgk sebab selama nie baik sangat. Baik sangat sampai die mule selamba, pijak kepala n tak hormat org. konon dah keje 1 1/2 tahun dah cukup hebat. Benda ni aku simpan sendiri jea, nak tgk sejauh mana lagak die. Mungkin org lain tak perasan. Lepas niey dah tade dah nak baik2 sgt dengan org mcm nie. lagi di layan lagi naik lemak. Moral of the story, jgn cepat percaya org dan jgn baik sangat.

Tuesday, May 12, 2015

My Istanbul Story

Alhamdulillah. sejak tengok cerita lisa surihani Istanbul aku datang, dalam hati memang dah pasang angan2 nak jejak Istanbul. tak sangka my dreams come true :)

pergi berdua jea dengan ekmal, flight dah book since januari dan hotel dah settle. Memakan masa 10 jam 20 minit, finally Istanbul kami datang. kitaorg pegi back packers jea. sorang satu bag + 1 camera bag. depart dari Kuala Lumpur dalam pukul 12.00am dan sampai sana dalam pukul 6.20am waktu Istanbul. Beza masa antara Kuala Lumpur - Istanbul ngam2 5 jam. Kalau dekat Malaysia pukul 10pagi, dkt Istanbul pukul 5pagi gitu. suhu dalam 11-16 darjah. Sebab jarang merasa sejuk, kteorg tak pakai baju sejuk pong. Tukaran duit pulak 1.5lira = Rm1. Matawang turki besar dalam 0.50 jea

1x dinner, snack & 1 breakfast

berbekalkan buku nie jea, kteorg travel Istanbul. mmg banyak info, so tak payah upah travel guide
 
dari Istanbul ataturk aiport ke tempat famous mcm hagia sofya, topkapi, masjid biru kteorg pakai metro pass. mcm naik lrt n ktm jea. pass nie harga die 10lira tinggal topup jea. yang best boleh pakai 2 org sekali. mcm touch n go sorang2 kan.
 
niey lah entrance utk naik metro a.k.a lrt  stesen neiy btol2 tingkat bawah airport. boleh beli metro ticket dkt sini

BLUE MOSQUE & AYASOFYA

berlatarbelakangkan blue mosque. mcm lukisan kan

salah satu muzium dekat sini.

betul2 depan stesen sultanamet.

view dalam taman area blue mosque

ayasofya

tempat wuduk - ayasofya-

bunga tulip mcm bunga tipu. harum semerbak. kebetulan memang musim bunga

 Dekat Istanbul niey banyak tempat bersejarah mcm muzium. So pada aku elk lah amik museum pass.
Contoh mcm niey. kteorg amik yang valid untuk 3 hari. harga 85lira dalam RM 128.00 seorang. tapi serius berbaloi. Mcm kteorg semua muzium kteorg masuk baru lah pulang modal kan. Lagi satu memang mcm2 sejarah yang boleh kte tau mcm sejarah islam terutamanyea. Yang penting tak payah beratur, imagine satu muzium orang beratur paling pendek 100meter. walah...
 
 
EMIN HOTEL niey lah hotel kteorg. dekat Istanbul memang padat. penduduk 2 billion. patut lah setiap penjuru memang sesak dengan orang.


 TOPKAPI PALACE & BOSPHORUS RIVER




















mau 1/2 hari jugak kiteorg round satu Topkapi Palace. Istana lama neiy sangat besar. tepi laut. dalam istana niey die buat bilik kecik2 untuk pamerkan bahan sejarah. Beruntung sangat rasenyea sebab dapat tengok pedang, janggut Rasullullah S.A.W. Sejarah pasal alquran lama, seni bina semuanyea ade dipamerkan dkt sini. dari 9 pagi masuk sampai lah 2 pm baru keluar. boleh bayangkan kan betape besarnyea istana ni
 


So far tak jumpa lagi nasi. Kalau ade pon rase pulut dan tak sedap. Myesal tak bawak cili sos sebab org sini tak makan pedas


 


ISTANBUL MODERN, TAKSIM & GALATA TOWER 
 

 





Istanbul Modern nie dalam kawasan TAKSIM. ada shopping mall, stadium n kedai2 yang modern. kebanyakan masjid dkt sini bentu sama. bangunan pulak btol2 bentuk segi empat a.k.a petak            
 
GRAND BAZAAR & SPICE BAZAR
 
Dkt Malaysia kita ade jalan tar kan kt sini famous dgn grand bazaar. mcm2 ade jual. dari barang baby sampai lah ke orang tua. Kualiti kain dkt sini mmg thorbaik sebab made in turkey. kebanyakan 100% cotton. no barang2 made in china. baju sejuk, jacket, jersey murah kalau nak ukur dgn kualiti. Ramai jgk rupenyea orang Malaysia yang amik barang dkt sini utk bwak balik jual tau.


 muka terpaksa makan kebab selepas gagal menjumpai nasi
muka muak nak telan


Overall nora bagi 5 bintang untuk Istanbul, orang cantik, view superb, kebab sedap kalau ade sos cume Malaysia tetap the best lah!