Friday, December 4, 2015

berjimat cermat

mulanyea dlu tak terasa sgt. yealah lepas kwen terus tinggal ngn mak mertua. makan pakai sume kt sana. cume suami jea yang bagi lebih kat family sbb kteorg tumpang sekali. Bukan ape, sbb tempat keje kalau iktkan lebih dekat dari rumah mertua. Lagipon adik ipa sume tak duduk sekali, dieorg belajar n balik sekali sekala. tade lah segan sgt kan. Dpt gak teman mak mertua borak n tolong die kemas umah apa yang ptt. Weekend mmg balik seremban. tu lah rutin kteorg selama hampir setahun. Power jgk kan ak boleh tahan kt rumah mertua selama itu:)

Duit gaji seyesly mmg habis tang makan. sebab ak suke makan n opcoz sbb berdua, ape2 mmg beli jea. senang. weekend baru masak. kalau rase tekak nak burger, beli. nak kfc beli. so duit mmg spend utk makanan. tiap2 minggu jgk kteorg merayau. Laki ak mmg suke jalan2 so mmg kne lah kan. minyak+tol+makan. kasar gk tu

Sejak kenaikan tambang KTM start 2 Disember lepas,  perbelanjaan mmg terasa kasar sgt. Bayangkan Seremban ke KL dlu rm6.10 pegi balik dalam RM12.20 sekarang jadi rm7.70 sehala. bulanan nak dekat rm400. gaji ak pon bukan besar sgt. so ble pkir pnyea pkir pnyea pkir. mmg kne berjimat. bukan kate sebelum ney membazir yea. 

rm400 tu belum campur duit lunch n breakfast. Azam baru mmg nak bawak bekal. simple menu pon tape lah asalkan dapat makan. Dengar luahan org lain ttg kenaikan tambang, buat ak mule pkir betapa tough nyea hidup 2016 nanti. Insyallah baby keluar bulan 2 next year. time tu expenses sume akan bertambah. next year jgk cadang nak pindah rumah. So means semua atas bahu kteorg suami isteri. time tu lah susah senang bersama yea tak. Insyallah rezeki anak tu ada org cakap kan.

Utk first step, ak dah mohon pertukaran. anta surat bulan 11 lepas. cantik pulak tu dengan opis nak pindah so alasan tu mmg dah ade ditambah dengan keaadaan diri n tambang/kos ulang alik yang semakin naik. Cuma biase lah pertukaran kalau tade lapik lambat skit lah nk proses yea tak. Hopefully dieorg bukak mata lah dengan surat rayuan pertukaran ak tu. amin.



Thursday, December 3, 2015

bayaran balik yayasan negeri

ble dh pinjam org cakap pandai2 lah bayar kan. tiap2 ak mmg bayar tapi rm50 jea lah. pinjam dengan yayasan mse study dkt poli hari tu setahun rm3500 so total 2 tahun jadi rm7000 lah kan.

tapi yayasan negeri sembilan niey  service tak bpe nak bagus sebab ape. myusahkan org dengan tak bagi no acct. kan senang kalau die bg direct no n kte as peminjam boleh transfer bulan. instead of nk beratur kat pejabat pos n kne service charge rm0.50? pos online mmg ade menu tapi tade menu bank utk cimb. Cimb click pulak tade option utk bayaran ke yayasan negeri sembilan. Rumit kan? kje senang jadi sgt rumit. tu lah antara faktor org tanak bayar. tgk ptptn. sume saluran ade.

june 2015

dah bile bnyak msalah mcm niey. ak pon jadi mcm terskip lah bayar kan. nak dijadikan cerita. ade sorang pegawai dari yayasan negeri incharge utk file ak. perempuan. ikt sore mmg agk berumur. cara cakap lembut tapi penuh sindiran dan pedasssss. Bile ak ckp nak bayar habis gne acct 2 kwsp. Siap tanyea cukup ke duit awk dalam acct 2 kwsp tu nak bayar? huh panas hati. esk nyea pulak boleh call lagi tanyea nti duit tu di bayar atas nama sape? ofcoz yayasan, sbb tu kan duit ak. sengal jgk kan makcik neiy. so dengan tade guide utk proses sume, niat nak bayar gune kwsp pon tertangguh. mmg tanak berurusan dengan makcik tu dah. die call ak letak. jahat kan.

Sampai lah......bulan sept 2015

Bile pikir sampai ble nk mgelak sbb org mcm tu. So ak pon email straight ke yayasan bagi details sume ckp nak bayar through kwsp. yang ak perlukan surat yayasan (penyata baki) n surat perjanjian pinjaman. Kalau tade 2 niey mmg tak boleh proses. So setelah 1 bulan setengah lamanyea. tanpa ade sebarang reply. ak pon call la yayasan. Kali niey ak ckp dengan org lain. lelaki. niey pon lebih kurang sama kurang sopan jgk. Ble angkat jea terus ckp mcm niey, 'oo dah dpt surat merah baru terhegeh nak bayar kan'. ak pon dengan marah tengah membuak. ak tengking then ckp mcm neiy 'cik knpe kurang aja sangat yeaa. selama niey saya dah berurusan dengan pn normah. tapi die pon sama tak sopan dengan cik. saya hantar email penah tak cik baca. reply. so mcm mane sye nak proceed. then neiy saya telefon balik. tak boleh ckp baik2 ke. saya berhutang dengan cik ke yayasan sekarang niey.?'terus lah die senyap n mintak maaf. die ckp email ak tu bukan die yang bukak. nmpak tak btape tak efisiennyea yayasan negeri sembilan. 

bile dah slow talk. die janji nak siapkan surat ak utk ke kwsp 18hb november. dioerg suh datang sendri. dek sebab kekangan jarak. 27hb baru abg ak amikkan surat tu dkt yayasan. Yang paling best. pegawai perempuan yang buat hal tu boleh marah abg ak n ckp ak ney penipu. ckp nak bayar tapi tak bayar. adik awk tu kurang ajar. tak pasal2 abg ak tak bersalah tu kne marah. ape lagi die pon berangin lah. keadaan mcm kecoh jgk then die pon ckp saya bukan nak marah? mcm tu? siap tanyea tu adik kandung ke. knpe? kalau bukan ko nak kutuk ak lagi. Mmg niat nak buat complaint letter. Bukan ape, dek sebab org mcm niy lah ramai antara peminjam tanak bayar. perangai mcm kte pulak yang meminjam dari die. ptptn cool jea org lain pnjam lagi lah berpuluh ribu. 

Semalam alhamdulillah lega, semua urusan utk pegeluaran bayaran pnjaman dah settle. proses insyallah amik masa 2 minggu. Lepas dapat rebate sbb bayar habis, mmg niat nak buat complaint diteruskan demi utk menegakkan keadilan. cewah...

bukti akuan penerimaan permohonan

Friday, November 27, 2015

7months

 الحَمْد لله 

hari niey genap usia kandungan 7 bulan. kejap jea kan. pejam celik. pejam celik.

Preparation tu kteorg dah mule buat skit2. jenis mcm ak niey takut skit nak beli n rancang awal2 sebab baby pon still dalam perut. So dah masuk 7 bulan, rasenyea mase yang sesuai lah kot kan. kang dah sarat tak larat pulak nk keliling shopping mall yea tak.

list barang utk bwk ke hospital. barang baby. barang mak baby sume dah siap tulis tapi belum habis beli. Memandangkan angah pon dah ade 2 org anak. barut turun temurun, bekung sume pakai die pnyea. mane yang boleh pakai, pakai. tok sah membazir. nti dah keluar pon bukan tak beli lagi kan. org cakap baju new born tak yah beli bnyk. betul kea?

dah 7 bulan tp tanda2 baby ape pon still tak tau. mase 5 bulan ade gk g scan. tapi die pnyea tutt tak nmpak. so doktor assume baby girl. tapi dalam hati meronta nak tau bukti. Tp ble pkir tak kisah lah. baby first. laki ke pompuan ke janji sihat tu yang penting kan. Kalau lelaki boleh jaga mak die. kalau pompuan boleh tolong kemas rumah. heee:)

masuk 3rd trimester niey. tido pon jadi tak berapa nak lena. tak mcm 1st trimester dlu. mase tu mungkin selera tade. asik mual n muntah. tapi tido mmg tak jadi hal. duduk pon boleh terlena. sekarang completely different, makan selera menjadi2. pp niey rase makin montel jea. tp tido pulak asik terganggu. kiri tak kena, kanan tak kena. terlentang kang takut baby tak selesa. tulang2 belakang, tulang bontot sume habis sakit. yealah nak membesar tapi rangka maknyea niey kecik.

Satu lagi masalah... ble pkir mcm mane sakit bersalin tu. nak jgk tau. tapi org cakap rezeki lain2 kan. tapi selalu jgk lah bayangkan mcm mane sakit tu so that boleh ready. Memang takut sangat dengar cite kwn2 yang baru bersalin. tapi tgk muka fauziah gous boleh buat peace lagi lepas bersalin. tak sakit ape?

Setakat hari niey, bersyukur sangat sebab tade ape2 masalah tiap kali check up cume sekali 2 hb rendah. lepas amalkan minyak kelapa dara D Aura dgn iberet hb terus naik. So tak yah nk risau takut pengsan ke ape.

Bile terbaca viral pasal nurse kt Hospital Kuala Pilah, terus ak terpkir utk bersalin dkt private. Tau sakitnyea sama, tapi layanan mungkin berbeza sbb kte bayar kan. Ade survey2 jgk. Setakat niey Hospital Bersalin Sukhilmi, Senawang Specialist Hospital dengan Hospital Islam Az-Zahra. Tak silap kalau kte plan nk bersalin dkt private atleast kne 2x check up bfo deliver.

harap2 semuanyea selamat dan dipermudahkan. Amin

Wednesday, November 4, 2015

short vacation, BALI & HO CHI MINH

holaa...

last minute pnyea plan. Mula2 nak pegi bali jea. konon2 nak tengok sangat keindahan kt sana. Since dapat ticket FOC, alang2 amik 2 route sekali. Pegi bali 2 malam, balik kl direct pegi ho chi minh. terase mcm dalam amazing race pulak dah.

Dengan mengah2 nyea gagahkan diri jugak. orang ckp 2nd trimester neiy lah nk pegi jalan. nti dah tak larat yea dak. dkt bali kteorg amik supir. sbb rasenyea tak mampu nak naik moto dengan traffic kt sana yang agk heavy. Muslim supir. Mule2 oke lah. tapi satu2 nmpak keburukan supir niey. dah lah pemalas nak terangkan tempat2 kt sana. asik kte jea dok tanyea. pendek kata tak mesra alam.

Tempat makan muslim mmg susah sgt nak cari. So 100% bgntung kt supir. Sekali die bawak kt restoran mahal. EEEEE, geram jea. die igt sume org malaysia dtg sana bawak duit bermilion agknyea. Boleh katekan sume tempat ade tol. Tol yang ade kaunter oke lagi. neiy tol org jaga. mcm pau duit dari pelancong. Supir neiy pulak kjenyea asik cakap kne bayar yea kalau nak lalu. Mmg rse kne tipu. Better pegi backpackers mcm niey. Lagi puas hati.

Overall view kt bali mmg cantik mcm tanah lot, pantai pendawa, monkey forest. tapi yang lain tak berapa nk best sbb tempat agk kotor, mana2 mesti kne tahan hidung sbb die pnye bau colok agk kuat. dalam toilet airport pon ade bayangkan. Kne kuat semangat! kalau dpt pegi bali lagi sekali for free pon tanak. TAPI,TAPI Bali mmg cocok utk surfers

hidayah + ekmal @ tanah lot


pantai pendawa

tanah lot

monkey forest, nak masuk wajib pakai kain kuning ikat kt pinggang

huh mcm tembok besar cina kan die pnyea track tu

selesai di bali, kteorg teruskan perjalanan ke HO CHI MINH a.k,a saigon. Populasi dkt saigon niey padat jgk. Cuaca sangat panas dek sebab bangunan dieorg yang rapat2. Angin pon tade. Kteorg book hotel dekat jea dgn tmpt shopping. Jangan risau makanan halal mmg senang dpt plus ramai org kt sana yang pandai ckp melayu. Sebab keturunan melayu champa. Tapi jgn cite lah die pneya harga. Nasi goreng pon nak dekat RM20 hinggit. Air pulak, air buah kea, air kopi ke. air milo ke sume harga sama dlm 20,000dong lebih kurang RM4. Highly recommended vietnam kopi. Rase die btol2 kau setanding dengan starbuck coffee tau. 3,4 kali sehari minum

First day sampai nk dekat malam. So kteorg decide nak jalan2 kt pasar malam area ben thanh market. Kne jaga2 kalau tanak di tipu. kalau nk usha barang, tanyea harga. kalau mahal terus keluar. Hari kedua baru kteorg pulun jalan kau2 pnyea. Jalan kaki oke. Habis area ben thanh dan sekitarnyea kteorg jalan. Mineral kne standby hokey.

Jgn rsau, saigon neiy kirenyea lubuk org malaysia jgk. Pandai cari barang boleh lah balik buat bisnes. Kne pandai cari mane yang murah dengan kualiti yang tiptop. Dalam ben thanh market tu toksah tgk lah. Mmg tak boleh kurang pnyea. Kedai tepi2 lagi bagus. Pegi pon tak lama, 3h2m so area2 situ jea lah yg kiteorg pusing

depan ben thanh market

nie kpi vietnam yang sedap sgt tu.

neiy lah replika orang yang memula bukak bandar ho chi minh


ben thanh market

Papepon, thanks ekmal sbb bawak kite pegi jenjalan yeaa. Love u!




Monday, July 13, 2015

Sepanjang Ramadhan 2015

2,3 hari lagi nak Ramadhan, ak dapat berita gembira. mmg rezeki yang tak disangka tapi di tunggu:) ALHAMDULILLAH. Azam tarawih, khatam Al-Quran, semua tak habis, kecundang di tengah jalan. Mula2 tak terase sgt morning sickness, smpai terdetik dalam hati eh tak rse ape2 pon. Urine test buat smpai 10x dek nak sure kan tu.

Puasa pon awl2 jea larat, sebenarnyea bukan tak tahan nak makan sekali bnyak. tapi dalam 2 jam sekali perut nie pedih mengalahkan org gastrik. Nak pitam semua ade, better lah berbuka. Seteguk air dengan seulas buah kurma pon jadi lah. Tapi tiap2 hari bersahur dengan berbuka saing dengan org yang puasa, tanak kalah. Mungkin jgk sebab baru, so si kecil dlm nie perlukan lebih nutrisi, cewah!

Kalau dulu makan mmg portion bnyak, sekarang kne kurang. dalam 1/2 senduk nasi. Kang bile dah full mula lah suapan yang last2 tu tak habis dan nak muntah. Bile dah start buat buku pink, sintom2 dah mule keluar. Pening, mual, muntah, perut sebu semua rase. 

Baju, persiapan raya semua buat ala kadar. Hari khamis pon still kje lagi tau! tahun niey amik cuti selepas. Seminggu direct apply. Kuih raya sempat buat satu jea iaitu semperit. 2 balang, jadi lah kan. Barang2 buat kuih kemain bnyak balance lagi. Tape nanti kalau larat, raya ke3,4 boleh lah buat kek ke kan. Sehelai baju raya pon tak beli, kasut pon tak, beg pon tak, tudung pon tak, Semua ak pandang mcm angin lalu. Selalu ak lah org yang paling sibuk sekali nak hias rumah. tukar langsir. Pasang karpet. Minggu nie dah nak raya, rumah ak still gitu. Vit M melebihi segalanyea. Mandi pon kekadang malas, mmg teruk kan.

Semoga di berikan kesempatan utk bertemu Ramadhan tahun depan dan dpt beribadat dengan lebih sempurna lagi nxt year yer, Insyallah. 

*jenuhlah nak ganti pose gini*





Friday, June 26, 2015

1st Ramadhan as husben & wife

Alhamdulillah, syukur tahun niey diberi kesempatan untuk berpuasa. Tahun lepas berpuasa dan beraya single. Tahun niey berdua. Sahur dan berbuka. Kalau dulu amik makanan sendiri jea, kali nie kne pkir laki dah.

Memandangkan weekdays, isnin sampai jumaat kat rumah mertua (mantin) weekend baru kat rumah seremban. Balik jea kje tgk semua dah terhidang. Kemain bnyak lagi mak mertua masak. Penuh satu meja. 

Selalunyea sampai lepas kje, ak sampai rumah dalam pukul 6ptg. Mandi solat semua, ready dalam pukul 6.30ptg. So tolong lah hidang ape yang patut. Orang dah buat baik, takan kita nak goyang kaki jea kan. duduk rumah mertua, penat mcm mane pon kne tlong, kne tunjuk muka baru lah dia sayang kan. Laki tgk pon hati senang.

Macam sahur pulak, mmg dah set jam pukul 4.20pg. Biarlah ak bangun dlu, siap cuci pinggan kemas meja semua. nti mak mertua bangun tinggal nak goreng ape yang patut. Rumah org neiy mcm terhad sikit kte nak memasak bagai. ak mmg part sokongan jea. Ceduk lauk, panas lauk, hidang, susun pinggan. 

Hari jumaat lepas balik kje, ak straight balik seremban. Naseb baik laki oke, die balik sabtu petang selalunyea lepas die ot hari sabtu. Sabtu ahad jea ade peluang nak masak. Last weekend first time masak gulai ayam. Fuhh sebijik macam ayah buat.

menu berbuka weekend minggu pertama bulan ramadhan
korunk ade menu n resepi yang special tak ?

Monday, June 1, 2015

Review : SPY

fuh,  6 bulan lebih rasenyea tak jejak kaki kat wayang. maklum lah, isteri solehhahhh. masak, lipat baju, basuh kain, basuh pinggan. gi kje lagi kannnn. Sempena birthday ekmal, mmg cadang nak tgk wayang. instead of walk in better book online supaya tade alasan last minute tak jadi kan

dari start cite sampai lah habis, memang tak kering gusi. Gelak memanjang dan suare paling kuat mesti lah aku. mcm hantu mengilai dah. rase mcm lepas tension sume tau. gelak tak igt dunia punya. Memang tak rugi lah sekali sekala tgk, sekali cite mmg superb puas hati.

laki duk sebelah pon siap cuit, cakap pandai pilih movie. haha memang lah suka kan. sebab orang belanja.

untuk review cerita SPY, 5/5 bintang. 

So ape lagi uols, cepat2 book tau!

Wednesday, May 27, 2015

DIY Birthday Card

Tahun niey buat kali pertamanyea ak ade masa dan sangat rajin nak buat card bagai. maklum lah kt opis tade kje. boleh lah mengasah bakat yang terpendam neiy, cehhh.

Esk bufday Ekmal, dan buat julung kalinyea we ols akan celebrate as cuben n wife. Dah besar dah laki ak, 25 tahun dah rupenyeaa. kertas2 sume beli kt mydin, senang, murah pulak tu.
cardboard paper. yang nie boleh buat cover depan dan belakang. tebuk tepi dah buatkan lubang. huruf2 instant neiy boleh beli kt mydin. murah jea rm 11.90. 
Lepas dah siap cover depan & belakang. Potong kertas warna 1/2 a4. untuk kertas dalam 3/4 kertas a4 direnyok/dikomotkan mcm gambar bawah. then letak lah gambar dengan segala sweet caption utk birthday.










nie lah hasilnyea. harap2 ekmal suke lah card yang tak seberapanyea niey. Happy birthday in advance sayang. 

video





Wednesday, May 20, 2015

Jangan Baik Sangat

Lepas je lapor diri 15hb Dec tahun lepas, hidup gue dikelilingi oleh polis + 2 org jea pegawai awam. campur aku 3 orang. Yang lagi best 2 orang kerani tu lelaki. Sadis sangat. Bayangkan lah, dlu kje kpj kwan ramai, geng ramai. geng makan, geng pegi chowkit, geng g makan ikan bakar. Spesis orang mcm aku niey mmg kne berkawan.

ada sorang kerani neiy, lelaki. aku anggap dah mcm abang. Macam2 benda yang aku tak sure, aku refer die. Minggu lepas die baru dapat pengesahan jawatan, sejak tu kopoyoan makin terselah. maklum lah dah sah jawatan boleh mohon utk naik gred. Yang paling obvious nak pinjam stepler, terus bukak laci aku, What! ak pandang sinis jea, Tau aku baru, ak jenis tak kisah. Tapi please respect lah org lain pnyea privacy, hak. Surat yang aku buat pon semua die nak condem, ini tak betul, itu tak betul. Cara die tegur tu yang buat aku mcm ......

Ble difikirkan balik, salah aku jgk sebab selama nie baik sangat. Baik sangat sampai die mule selamba, pijak kepala n tak hormat org. konon dah keje 1 1/2 tahun dah cukup hebat. Benda ni aku simpan sendiri jea, nak tgk sejauh mana lagak die. Mungkin org lain tak perasan. Lepas niey dah tade dah nak baik2 sgt dengan org mcm nie. lagi di layan lagi naik lemak. Moral of the story, jgn cepat percaya org dan jgn baik sangat.

Tuesday, May 12, 2015

My Istanbul Story

Alhamdulillah. sejak tengok cerita lisa surihani Istanbul aku datang, dalam hati memang dah pasang angan2 nak jejak Istanbul. tak sangka my dreams come true :)

pergi berdua jea dengan ekmal, flight dah book since januari dan hotel dah settle. Memakan masa 10 jam 20 minit, finally Istanbul kami datang. kitaorg pegi back packers jea. sorang satu bag + 1 camera bag. depart dari Kuala Lumpur dalam pukul 12.00am dan sampai sana dalam pukul 6.20am waktu Istanbul. Beza masa antara Kuala Lumpur - Istanbul ngam2 5 jam. Kalau dekat Malaysia pukul 10pagi, dkt Istanbul pukul 5pagi gitu. suhu dalam 11-16 darjah. Sebab jarang merasa sejuk, kteorg tak pakai baju sejuk pong. Tukaran duit pulak 1.5lira = Rm1. Matawang turki besar dalam 0.50 jea

1x dinner, snack & 1 breakfast

berbekalkan buku nie jea, kteorg travel Istanbul. mmg banyak info, so tak payah upah travel guide
 
dari Istanbul ataturk aiport ke tempat famous mcm hagia sofya, topkapi, masjid biru kteorg pakai metro pass. mcm naik lrt n ktm jea. pass nie harga die 10lira tinggal topup jea. yang best boleh pakai 2 org sekali. mcm touch n go sorang2 kan.
 
niey lah entrance utk naik metro a.k.a lrt  stesen neiy btol2 tingkat bawah airport. boleh beli metro ticket dkt sini

BLUE MOSQUE & AYASOFYA

berlatarbelakangkan blue mosque. mcm lukisan kan

salah satu muzium dekat sini.

betul2 depan stesen sultanamet.

view dalam taman area blue mosque

ayasofya

tempat wuduk - ayasofya-

bunga tulip mcm bunga tipu. harum semerbak. kebetulan memang musim bunga

 Dekat Istanbul niey banyak tempat bersejarah mcm muzium. So pada aku elk lah amik museum pass.
Contoh mcm niey. kteorg amik yang valid untuk 3 hari. harga 85lira dalam RM 128.00 seorang. tapi serius berbaloi. Mcm kteorg semua muzium kteorg masuk baru lah pulang modal kan. Lagi satu memang mcm2 sejarah yang boleh kte tau mcm sejarah islam terutamanyea. Yang penting tak payah beratur, imagine satu muzium orang beratur paling pendek 100meter. walah...
 
 
EMIN HOTEL niey lah hotel kteorg. dekat Istanbul memang padat. penduduk 2 billion. patut lah setiap penjuru memang sesak dengan orang.


 TOPKAPI PALACE & BOSPHORUS RIVER




















mau 1/2 hari jugak kiteorg round satu Topkapi Palace. Istana lama neiy sangat besar. tepi laut. dalam istana niey die buat bilik kecik2 untuk pamerkan bahan sejarah. Beruntung sangat rasenyea sebab dapat tengok pedang, janggut Rasullullah S.A.W. Sejarah pasal alquran lama, seni bina semuanyea ade dipamerkan dkt sini. dari 9 pagi masuk sampai lah 2 pm baru keluar. boleh bayangkan kan betape besarnyea istana ni
 


So far tak jumpa lagi nasi. Kalau ade pon rase pulut dan tak sedap. Myesal tak bawak cili sos sebab org sini tak makan pedas


 


ISTANBUL MODERN, TAKSIM & GALATA TOWER 
 

 





Istanbul Modern nie dalam kawasan TAKSIM. ada shopping mall, stadium n kedai2 yang modern. kebanyakan masjid dkt sini bentu sama. bangunan pulak btol2 bentuk segi empat a.k.a petak            
 
GRAND BAZAAR & SPICE BAZAR
 
Dkt Malaysia kita ade jalan tar kan kt sini famous dgn grand bazaar. mcm2 ade jual. dari barang baby sampai lah ke orang tua. Kualiti kain dkt sini mmg thorbaik sebab made in turkey. kebanyakan 100% cotton. no barang2 made in china. baju sejuk, jacket, jersey murah kalau nak ukur dgn kualiti. Ramai jgk rupenyea orang Malaysia yang amik barang dkt sini utk bwak balik jual tau.


 muka terpaksa makan kebab selepas gagal menjumpai nasi
muka muak nak telan


Overall nora bagi 5 bintang untuk Istanbul, orang cantik, view superb, kebab sedap kalau ade sos cume Malaysia tetap the best lah!